Meny

Feirer 30 år med best i test for sjette gang på rad

Norge er i verdenstoppen når det gjelder å starte nye selskaper, men mindre enn tre av ti overlever de fem første årene. Nettopp derfor er det imponerende at én manns idé og filosofi om å begeistre og lytte fremdeles er levende som aldri før -

30 år etter starten.

La oss ta et historisk tilbakeblikk: Det hele startet i 1986. Alle gikk rundt med walkman og sang The Final Countdown, jenter med høyt hår så Top Gun på kino og forelsket seg i Tom Cruise, gutter hadde hockeysveis og gikk i pastellfargede mohairgansere, og norsk langrenn var et sorgens kapittel: Svenskene herjet, med Gunde Svan og Torgny Mogren i spissen.

 

Samtidig satt en fremsynt mann i Modalen og tenkte på hvordan han kunne gjøre regnskapshverdagen enklere for tusenvis av nordmenn.

 

1.jpg 

Smittende begeistring

Hans Jørgen Neset hadde tatt datakurs i militæret og studert matematikk på Universitetet. Denne kombinasjonen viste seg å være gull verdt da han fikk jobb som kommunekasserer i Modalen kommune, og etter hvert begynte å utvikle sitt eget økonomisystem. Hans Jørgen har tidligere fortalt hva som var starten på det som i dag er Uni Micro:

 

- Det var i ren begeistring over å kunne ha så mye datakraft tilgjengelig, og det å kunne mestre teknologien. For meg var det naturlig å forske på økonomisystemer siden det var det jeg kunne best. De andre løsningene som fantes på markedet var kostbare og ga ikke noen merverdi for små bedrifter.

 

Og det er nettopp den smittende begeistringen som var det første suksesskriteriet i starten, og som fremdeles er det - 30 år senere.

 

Det første systemet han utviklet, en enbrukerversjon av Uni Convoy for DOS, var ferdig i 1986. Tre år senere hadde Uni Micro 90 kunder. Omtrent samtidig lanserte Microsoft operativsystemet Windows, og for Uni Micro var det en utfordring å komme seg over på denne nye plattformen. Hans Jørgen var forutseende, og ansatte de riktige medarbeiderne for å møte utfordringen.

 

2.jpg 

 

Uni Økonomi for Windows ble lansert i 1994, og på få år får de en voldsom vekst i kundemassen. I den samme perioden økte omsetningen fra én til 20 millioner, og antall ansatte går fra to i 1995, via 20 i 2000, til 50 i 2009.

 

Kundefokus

Det andre suksesskriteriet i starten var å sette kundenes behov i fokus. Det skjønte Hans Jørgen i 1986, og det er fremdeles en del av Uni Micros filosofi.

 

- Jeg har selv vært bruker av økonomisystemer i både privat og offentlig virksomhet.

 

Potensialet ligger i å skape de brukervennlige løsningene som samtidig er så omfattende at de tilfredsstiller de mest krevende kundene våre. Når du ser på sammensetningen av kundemassen vår, så kan vi klart si at det har vi greid.

 

De greide det i 2006 - og de greier det i 2016: Uni Micro har vokst til 93 ansatte. Disse er fordelt på avdelinger i Oslo, Bergen og Haugesund, og kontorer i Stavanger, Molde, Trondheim og Bodø. Hovedkontoret ligger fremdeles i Modalen, og nå er det Hans Jørgens datter, Jannike Neset, som sitter ved roret.

 

3.jpg 

 

Skybasert regnskap

Uni Micro har i dag over 35 000 brukere, og er med det et av Norges største økonomisystem for små og mellomstore bedrifter. Årsaken til den enorme veksten i både ansatte, avdelinger, kunder og brukere er Uni Micros evne til stadig å fornye seg. De har fulgt med i utviklingen, og gjør som de gjorde i 1986 - lytter til kundene og lager brukervennlige regnskapsløsninger.

 

Et av dem er UNI24, som kom i 2011.

 

- Dette er en nettbasert regnskapsløsning, eller rettere sagt en hybridløsning, som sammen med Uni Økonomi V3 gir kundene mulighet til å velge hvordan de vil jobbe, forklarer Jannike.

 

- Når regnskapskontoret bruker den installerte versjonen av Uni Økonomi, kan sluttkunden bruke UNI24 til å få tilgang til viktige funksjoner og nøkkeltall når som helst og hvor som helst. Du kan blant annet opprette tilbud, ordre og faktura, godkjenne inngående faktura, og sjekke resultat og salgsrapporter på nett. Dette gjør UNI24 og Uni Økonomi til en veldig god totalløsning både for de som sitter på kontoret og de som er på farten.

 

-  Hva synes kundene om denne løsningen?

 

- Vi får veldig gode tilbakemeldinger - med denne løsningen får kundene våre det beste fra begge verdener. Parallelt jobber vi nå også frem en helt ny løsning.

 

Løsningen Jannike snakker om er skybasert og lanseres i 2017, og vil gjøre at kundene får en enda enklere og mer oversiktlig hverdag. Navnet på babyen blir Uni Economy.

 

- Dette blir en fullverdig webløsning. Den er fullstendig nettbasert, og du trenger ikke å installere noe som helst. Det blir en komplett og fremtidsrettet forretningsløsning i skyen som vil være kostnadsbesparende, tidsbesparende og gi deg enda bedre kontroll.

 

Best i test

Man kan ikke snakke om Uni Micro uten å nevne at det er et prisbelønnet økonomisystem. De ble best i test første gang i 1997, og de siste årene har de gått seirende ut av den ene testen etter den andre i konkurranse mot andre regnskapsprogrammer. Som et eksempel har Uni Økonomi vunnet PC Worlds test av økonomisystem for små aksjeselskap seks år på rad. Hvordan klarer Uni Micro å stadig ligge et hestehode foran resten av feltet?

 

- Det er fordi vi ser det som viktig å forbedre og optimalisere løsningene våre til det beste for kundene. Gjennom årene har vi alltid vært lydhøre i forhold til behovene de har og hva som er viktigst for dem. Vi har et sterkt ønske om å utvikle oss i takt med kundenes ønsker og behov. I tillegg er vi så heldige å ha stabile, motiverte og utrolig flinke medarbeidere over hele linjen, sier Jannike.

 

Hun er ikke i tvil om at en av de viktigste årsakene til suksessen er å ha fokus på riktig sted.

 

- Vi lager ikke regnskapssystemer for oss selv, men for kundene. Og da er det viktig å lytte til hva de vil ha og hva de trenger.

 

4.jpg 

 

Vil fortsette å begeistre

Selv om man er på topp, nytter det ikke å lene seg tilbake. Det akter heller ikke Uni Micro å gjøre, fastslår Jannike.

 

- Målet vårt er å gå videre på den samme veien i fremtiden som vi har gjort til nå, så vi skal fortsette å lage enda bedre løsninger i samarbeid med kundene. Vi har et stort potensiale når vi tar med oss 30 års erfaring videre.

 

- Betyr det at Uni Micro kan love flere gode år med nye innovasjoner, gode løsninger og fornøyde kunder?

 

- Vi kan i hvert fall love å fortsette med det gode arbeidet vi har gjort hittil. Uni Micro har alltid vært opptatt av å ta i bruk ny teknologi og være langt fremme på dette området. Vi vil fortsette arbeidet med å optimalisere og effektivisere prosessene, og det blir spennende å se hva vi får til når det gjelder automatisering. Med å gi kundene best mulig rammevilkår legger vi til rette for at de kan bruke mer av sin tid på kjernevirksomheten sin.

 

På det siste spørsmålet om Uni Micro kommer til å ha evnen til å begeistre i fremtiden også, kommer svaret fra Jannike kjapt og kontant:

 

- Ja.

 

Historien om Uni Micro har vart i tre tiår, og den kommer til å fortsette takket være fokus på engasjement, utvikling og vekst - og én manns helt spesielle evne til å kunne se inn i fremtiden.

 

Kilde: Deler av artikkelen er basert på et intervju i iBalanse 2006 skrevet av Britt Farestveit.

Org.nr: 959415900
Øvre Helland
5729 MODALEN

Tlf. +47 56 59 91 00
salg@unimicro.no
Følg oss: