Meny

Veien til ny regnskapslov

12.07.2015

Regnskapslovutvalget la 26. juni fram forslag til en ny regnskapslov, del 1.

Utvalget presenterer loven som en «mager» lov, ved at det foreslås at forhold som nå har vært regulert av loven, flyttes til utfyllende bestemmelser gitt i en regnskapsstandard.

Hvorfor ny regnskapslov?

Regjeringen opplyser at et hovedmål er tilpasning til internasjonale forhold. Dette gjelder spesielt til den internasjonale standarden for små og mellomstore selskap, IFRS for SME. De store selskapene i Norge har allerede tilpasset seg IFRS. Nå står de øvrige selskapene for tur.

 

Blir hverdagen i bedrifts-Norge mer komplisert som følge av ny lov?

Forslaget skal gi større anledning til forskjeller i krav til store og små bedrifter enn dagens regelverk. For små foretak (inkl. mindre aksjeselskap) åpnes det for å slippe utarbeidelse av årsberetning, samt at man kan rapportere skattemessige verdier. Man er klassifisert som små foretak om bedriften er under 70 millioner i salg, har balansesum under 35 millioner og har under 50 ansatte. Det er nok å oppfylle to av disse kravene.

 

Hva sier andre om lovforslaget?

NHO (Næringslivets Hovedorganisasjon) synes det er en ny og moderne regnskapslov med mange forenklinger for små foretak. NHO berømmer utvalget for de disse forenklingene, men synes at utvalget kunne gått enda lenger, og vil bruke tiden frem til vedtak til å få inn ytterligere forenklinger.

Infotjenester, som blant annet driver oppslagsverket som er integrert i Uni Økonomi, er godt fornøyd med forslaget.  – Dette vil være en helt nødvendig forenkling av regnskapsloven, blant annet for å få bort de særnorske delene av regelverket, sier regnskapsrådgiver Espen Øren.

 

Andre lenker:

Regjeringens pressemelding

Pressemelding fra Regnskapslovutvalget

Lov om regnskapsplikt

 

Uni-nytt

Webchannel

Prøv gratis

Ønsker du å prøve vårt skybaserte økonomisystem, Uni Economy?
Prøv gratis her
Ønsker du å prøve vårt prisbelønte økonomisystem for Windows, Uni Økonomi V3?
Fyll ut skjema her
Org.nr: 959415900
Øvre Helland
5729 MODALEN

Tlf. +47 56 59 91 00
salg@unimicro.no
Følg oss:
GDPR retningslinjer