Nå har vi lansert Unimicro Landbruk med et bræææk!
De første kundene har begynt å bruke vår splitter nye landbruksmodul. Vi har snakket med folkene bak prosjektet, inkludert to sauebønder!

– Lanseringen har gått veldig bra. Modulen har blitt veldig godt tatt imot, og vi får nye kunder på landbruk hver eneste dag. Vi er kjempefornøyd. Vi merker at det er mange regnskapsførere som har ventet på det å kunne ta alle kundene over på vår plattform. Med landbruksmodulen blir vi mer komplette for både regnskapsbyråene og gjør-det-selv-kundene, forteller prosjektleder Daniel Ivarsen, til daglig produkteier for regnskap i Unimicro.
Han har hatt ansvaret for å holde i tømmene når utviklerne i Unimicro har samarbeidet med et testmiljø i SpareBank 1 SR-Bank Forretningspartner AS om å finpusse landbruksmodulen fram mot lansering ved nyttår.
– Det er klart at det er alltid deilig å få det ut når du har jobbet med det såpass lenge. Vi har fått gjort veldig mye på den tiden vi har jobbet med det, og jeg er veldig imponert av teamet som har utviklet landbruksmodulen, sier Ivarsen.

Utviklerteamet har bygd landbruksmodulen fra grunnen av som en integrert del av skybaserte Unimicro.
– Vi har jobbet mye med grunnfunksjonalitet, som støtte for kontoplan for landbruk og alle de ekstra feltene som skal inn i bilagsføringen, forklarer Ivarsen.
Landbruksmodulen er tilgjengelig i alle systemer som bygger på Unimicro, som DNB Regnskap, SpareBank 1 Regnskap og Eika Regnskap. Det jobbes for fullt med årsoppgjør for landbruket.
Kom i gang: Nå kan du føre landbruksregnskap i Unimicro
Vellykket lansering
En av dem som har testet landbruksmodulen inngående, er Jarle Haugen, nyansatt fagleder for forretningsutvikling i Unimicro. Han kom til jobben fra stillingen som leder for SMB og landbruk i nettopp SpareBank 1 SR-Bank Forretningspartner AS.
– Vi er veldig glade for å få Jarle om bord, som har mer kunnskap om dette området enn noen andre hos oss, sier Ivarsen.
Haugen er selv hobbybonde med 20 sauer på Skjold i Vindafjord nordøst for Haugesund.
– Det å ha 20 sauer er mer en hobby, som vi skal holde på med så lenge det er billigere enn golf. Det er noe du synes er givende, det å stelle dyr og få ting til å vokse og gro. Vi har de til fjells om sommeren. Det er knyttet spenning til å se hvordan lammene ser ut, det gir energi og er en veldig meningsfull ting å holde på med, sier Haugen.
Han har også drevet med melkeproduksjon i et samdriftsfjøs sammen med familie og kjente. Det har gitt en lett tilgjengelig case å teste den nye løsningen på.
– Det har egentlig gått veldig bra med lanseringen. Vi har fått ryddet unna noen små oppstartsproblemer! Og så er jeg selv bonde, så jeg har med meg min bror og min nevø i en felles samdrift som jeg har fått lov til å teste systemet på de siste to–tre ukene. Det å jobbe parallelt med praktisk regnskap i en utviklingsprosess, det har vært nyttig for å sjekke at systemet fungerer, sier han.
Landbruk siden 1969
Haugen har jobbet med regnskap i snart 30 år – mesteparten av tiden i Tveit Regnskap, som startet med landbruksregnskap allerede i 1969. I 2024 fusjonerte Tveit med SpareBank 1 SR-Bank Forretningspartner. I regnskapshuset er flere av de ansatte bønder i tillegg. Sammen med Unimicro har de testet grundig før lansering.
– Vi har testet den nye landbruksmodulen ut fra både brukersiden og en regnskapsførers hverdag. Vi har hatt gode folk med som har relevant kompetanse på testing av slike systemer, sier Haugen.
Han understreker at bønder har en del spesifikke behov.
– Det er ikke bare et yrke, men også en livsstil og livssituasjon. Det er ganske komplekst. Bøndene er jo blitt ganske digitale i dag, med både foringssystemer og registrering av leveranser. De er vant til å håndtere innrapportering digitalt. Da er det på høy tid at regnskapet også har gode digitale løsninger for dem.
– Syns du det nye Unimicro Landbruk gjenspeiler det behovet?
– Vi er inne på en flyt og hjelp i hverdagen som skal sørge for at bonden får en bedre oversikt og en enkel betjening av den økonomiske delen i et regnskap. Mye av teknologien vi bygger det på, er velkjent og velprøvd gjennom Unimicro, sier Haugen, og legger til:
– Når man tar i bruk produktet, skal man oppleve at dette er lagd for landbruket, det er ikke noe som er lagd utenpå et annet system. Jeg synes vi langt på vei har fått på plass de brikkene vi hadde lyst til: egen kontoplan, integrasjon med Landbrukets dataflyt og momsoppgaver for to næringer samtidig.
– Moderne system
Målet har rett og slett vært å lage en moderne og skybasert landbruksmodul som dekker bondens behov.
– Vi ønsker i tillegg å få til noen gode rapporter og visningsbilder i oppstartsflaten som kan gi bonden en god og nyttig driftsinformasjon som han kan styre sin butikk ut fra. Når vi får disse tingene til, vil vi få et av de mest moderne og funksjonelle regnskapssystemene for landbruket, sier Haugen.
Han har latt seg imponere over utviklingskraften som finnes i Unimicro.
– Jeg kjenner Unimicro-gjengen godt og har jobbet sammen med dem før på utviklingsprosjekter. Vi hadde ganske tidlig en god tone med dem. Jeg er imponert over hvor raskt de tegnet opp strukturen på det de skulle løse. Jeg er veldig positiv, og jeg gleder meg til fortsettelsen!
Utvikler og sauebonde
Da Kathinka Neteland søkte på jobb som utvikler i Unimicro, ante hun ikke at erfaringen som sauebonde skulle veie tungt. Hun ble kastet rett ut i jobben med å utvikle den splitter nye landbruksmodulen.
– På intervjuet sa jeg at den eneste erfaringen jeg hadde med regnskap, er at jeg har drevet med sauer og ført landbruksregnskap. Det ble full match fra første stund, og det var veldig gøy, sier hun.
Hun syntes de regnskapsløsningene for landbruk hun brukte tidligere, var knotete og lite intuitive. Det har hjulpet på motivasjonen i arbeidet med å bygge Unimicro Landbruk.
– Det var veldig fint å ha den «frustrasjonsbagasjen» med makroer og gammeldagse løsninger. Du sitter og jobber med ting som du har vært frustrert over, og tenker hvor kjekt det er å lage en ny løsning. Det har vært en veldig gøy reise. Vi har et fantastisk team som brenner for landbruk, understreker Neteland.
Hun bor på Eidslandet og jobber ved hovedkontoret til Unimicro i Modalen. Neteland skryter av det gode samarbeidet med utviklerne ved Unimicro-kontoret i Bergen og Haugesund, der prosjektleder Daniel Ivarsen blant annet sitter.
– Han er en bauta på regnskapsdelen. Det har vært trygt og godt å ha ham som har domenekunnskapen på plass 100 prosent. Så vi har blant annet bygd landbruksmodulen ut fra mine innspill fra landbruket og hans kunnskap fra regnskap, og så har vi prøvd å tenke på sluttkunden. Det er både bønder og regnskapsfolk. Det har vært en balansegang, innrømmer Neteland.
Les mer: Du føler deg veldig godt tatt imot!

Vi har prøvd å tenke på sluttkunden. Det er både bønder og regnskapsfolk. Det har vært en balansegang.


– Balanse i livet
Tidligere har hun vært oppe i 90 vinterforede sauer og hundrevis av dyr på fjellet sommerstid. Nå teller hun 23 sauer av rasen Suffolk.
– Det er «Sauen Shaun». Jeg er saueklipper og, og jeg er glad for at Suffolk ikke har hår i ansiktet. De er mye lettere å jobbe med, ler hun.
Neteland sier de var med på å innføre rasen til Norge, men har trappet ned med årene.
– Vi har bare hobbydyr. Nå er det mer en illusjon med kos på gården. Det er sunt for sjelen å ha kobling til naturen. Se realitetene litt. Det gir en balanse i livet. Du kan ikke bare sitte som utvikler hele tiden. Det er godt å bare gå ut og få hvilepuls. Jeg sitter gjerne med et problem på jobben, tenker ubevisst på det mens jeg driver på med et eller annet arbeid på gården, og så kommer svaret, sier hun.
Sauebonden og utvikleren sier moderne bønder har alle forutsetninger for å få verdi ut av et skybasert regnskapssystem som Unimicro Landbruk, i og med at de sitter på enorme mengder data om driften.
– Alle dyr har en ID-chip. Det er et krav fra Mattilsynet. Bøndene kjenner også til slaktevekt. Bønder er vant til sauekontroll og kukontroll, og har en lesestav. De registrerer sauen eller lammet, og høstvekt kontra vårvekt. Basert på det kan de avgjøre hvilke dyr de skal ha videre, og hvilke de skal avlive. Det er mye tall å jobbe med og et fantastisk datagrunnlag, eksemplifiserer Neteland.
Når bank og regnskap smelter sammen, vil det også gi bøndene en enklere hverdag i framtida.
– Visjonen vår er at du skal kunne samle dataene på én plass. En pålogging.
Det er framtida, sier Neteland når hun ser i horisonten.
I starten handler det imidlertid om å begrense seg sånn at første versjon blir av høy kvalitet.
– Det er et veldig velfungerende maskineri som det er nå. Vi har hatt gode tester før lansering. Vi har begrenset oss litt nå, sånn at vi kunne levere topp kvalitet. Men vi har masse ideer og stor giv innad i teamet til videre utvikling, lover Neteland.
Ivarsen bekrefter at de ikke hviler på laurbærene.
– Arbeidet vårt er ikke ferdig selv om vi har lansert første versjon. Vi jobber med å forbedre landbruksmodulen ytterligere. I tillegg skal vi levere årsavslutning for landbruk til neste år, så det er ikke noe hvilepute, humrer han.
– Så et siste spørsmål: Har du blitt bonde i prosessen?
– Jeg har ikke blitt bonde i prosessen. Det er det ikke noe fare for. Jeg er godt forplantet i et byggefelt, smiler prosjektleder Ivarsen.
Ønsker du å vite mer?
Se vårt webinar om lanseringen av Unimicro Landbruk