Hvordan har du det – sånn egentlig?

25.03.2021

For litt over et år siden fikk hundretusener av oss en noe merkelig beskjed: “Nå blir det hjemmekontor en stund fremover.” En stund… Hadde noen fortalt oss da at vi skulle sitte inne et år etterpå tror jeg de fleste av oss enten hadde ristet på hodet, begynt å le eller trodd vedkommende var gal. 

Men vi sitter her fremdeles. På hver vår tue – fra spisestuer, kjøkken, hjørner, kriker og kroker gjør vi så godt vi kan. Og vi holder ut litt til. Og litt til. Og litt til… Hva har dette året gjort med oss? Med kundene våre? Med jobbene våre? Med barna våre? Og hva med fremtiden?


“Hva tenker du som er bedriftsleder om alt som skjer?”

Dette er et spørsmål jeg får ofte. Og da forteller jeg at det første jeg tenkte på da og tenker på nå er medarbeiderne mine og familiene deres. Er noen av dem i risikogruppen? Hvem vil det være mest vanskelig for å bli permittert? Må noen sies opp? Hvordan har de det – sånn egentlig?

Ja, hva skal en tenke når to av de absolutt største prosjektene våre da var mot bransjer som ble fullstendig stengt ned? Jo, da tenker man det verst tenkelige scenario – at mange bedrifter vil gå konkurs, folk vil slutte å handle fordi de blir permittert, vi reiser mindre eller slutter å reise på grunn av restriksjoner og all sosial kontakt forsvinner. 

Og jeg tenker på økonomien. Hvordan kan vi sikre familiene våre? Hvordan kan vi sikre jobbene våre? Hvordan kan vi sikre samfunnet vårt?

Det var mange tanker som raste gjennom hodet de første dagene, og det var vanskelig å ta alt innover seg. Vi kalte det “den nye hverdagen”. 

Men det var ikke en slik hverdag noen av oss ønsket seg. 


Så skjedde det noe med oss

Som om vi hadde havnet i dvale, koma eller sjokk – litt etter litt våknet vi. Vi følte presset, brettet opp ermene, krummet nakken og rettet ryggen. I begynnelsen hadde vi Teams-møter på kvelden fordi barna var hjemme fra skolen og barnehagen. Nå har vi flyttet møtene til arbeidstiden, vi har felleslunsj, vi feirer bursdager og vi ringer hverandre og spør “Hvordan har du det – sånn egentlig?” En ytre og usynlig trussel gjør oss til en sterkere og mer sammensveiset enhet. Vi er her for hverandre.

Og vi skjønner at vi er priviligerte. Vi bor i Norge – vi er smørøyet midt i grøten. Vi skjønner også at skal vi få solgt produktene våre, må vi dra dit det er folk. Og det er på nett. Der kjøper vi byggevarer, dagligvarer, sportstøy, kosmetikk, elektronikk og mat fra lokale restauranter. 

Nettbutikkene våre kan melde om en økning på 30 prosent fra mars 2020 og frem til i dag, sammenlignet med året før. 30 prosent! Alt håp var likevel ikke ute. Dessverre opplevde en del bransjer nedgang, men heldigvis var det mange som klarte å omstille seg. 

Vi bruker mindre penger, så hva vil vi bruke mer penger på? Slik har vi tenkt sammen med mange av kundene våre, og flere av dem har hatt en ekstremt tung reise. Heldigvis finnes det rikelig med lyspunkter. 

Det kanskje beste eksemplet er en butikk i lokalområdet mitt som kjøpte nettbutikk hos oss – det skal sies at de hadde lite omsetning i den. Men så, i mars og april 2020 var nesten all omsetning flyttet til nettbutikken, og uten den ville det vært vanskelig eller umulig å klare seg. 

Når vi blir presset omstiller vi oss, og vi får det beste til å skje – sammen. Kundene våre elsker å hjelpe sine kunder, som så hjelper sin kunder, og så går det videre gjennom hele næringskjeden. På tross av alt som har skjedd har det likevel blitt et fint år for de fleste av oss – spesielt når man reflekterer over hva som bor i oss når vi virkelig bretter opp ermene. 


Hva kommer til å skje fremover? 

Tenk om det en dag ble bestemt at vi skulle digitalisere alt nærmest over natten. Hadde det gått? Antagelig ikke, men se hva som skjedde. Se på lærerne, elevene, lokale lag og foreninger, og alle bedriftene rundt oss. Møter skjer digitalt, vi blir mer effektive og ikke minst flinkere til å raskt ta i bruk ny teknologi, og det er neste avsnitt et godt eksempel på.

En lærer ringte til meg fordi datteren min ikke forsto Teams. Jeg vet at data ikke var denne lærerens sterkeste side, og hun glemte nok i farten at jeg var utvikler og litt nerd. Men du verden som hun med overbevisning og entusiasme fortalte meg hvordan datteren min skulle komme seg på Teams – hvordan det skulle lastes ned, hva jeg måtte sjekke på maskinen, hvordan det virket, om kameraet var av eller på og i det hele tatt. Læreren viste en rørende omsorg og omtanke for sine elevers ve og vel. Dette var noe hun nettopp hadde lært seg, og hun hadde blitt kastet inn i en ny og ukjent digital verden – likevel omfavnet hun den. 

Digitaliseringen kunne aldri skjedd så raskt og så smertefritt som den har gjort det siste året dersom vi bare løfter når vi må. Personlig tror jeg heller ikke verden blir som den var, men i det store og det hele tror jeg deler av næringslivet kommer ut på den andre siden og er mer effektive enn noen gang. 

Det er bra, for det betyr forhåpentligvis at vi får enda mer tid til det som egentlig betyr noe: Menneskene.  

Så da lurer jeg på hvordan du har det – sånn egentlig?

– Jan ArveJan Arve Dyrnes er gründer, medeier og og daglig leder i Uni Micro Web.

Portrettfoto: Romsdals Budstikke


Se også

Uni Micro søker flere flinke folk – er du den vi er på jakt etter?

Historien om Uni Micro er et ekte eventyr. Fra én manns visjon om å lage et regnskapsprogram som ville forenkle hverdagen til norske bedrifter, til å bli en ledende og anerkjent leverandør av flere nyskapende og skybaserte økonomisystemer – nå kan du bli en del av dette eventyret. 

Jeg ser ingen grunn til å bytte når alt fungerer så bra

En av våre mest trofaste kunder er Vossasylv Jakob Rongve AS, og siden forrige årtusen har de brukt ulike økonomiprogrammer fra Uni Micro. Da behovet for nettbutikk meldte seg, var det derfor naturlig at de tok kontakt med oss. Men er de fornøyd med det de har fått? Og hva sier forhandlere og privatkunder om Uni Nettbutikk?

Er du nyutdannet og søker jobb? Følg @uni.aurora på Instagram!

Som student eller nyutdannet – synes du det er vanskelig å vite hvordan livet er på en arbeidsplass? Føler du at jobbintervjuer og nettsider ikke gir deg svarene du leter etter? Det har Uni Micro gjort noe med, og startet @uni.aurora på Instagram.