Foto: Privat ALLSIDIG GRÜNDER: Ole Georg Østevik er daglig leder i det haugesundbaserte selskapet Manymore Films. Sammen med Bjørg Veland har han også startet opp Smart Asfalt.
Ole Georg Østevik er utdannet elektriker og telemontør, men i jakten på nye utfordringer har han endt opp i filmindustrien.
– Jeg liker å være kreativ og har aldri ønsker å ha en A4-hverdag, sier Østevik.
For fire år siden tok han, sammen med filmveteran Bjørg Veland, over filmdistribusjonsselskapet Manymore Films, og nå distribuerer de filmer til hele Skandinavia.
– Det produseres jo utrolig mange filmer, mye dårlig, men også mye bra. Filmene må jo distribueres og vises, enten på kino eller via strømmetjenester, så derfor valgte vi å satse, forteller Østevik.
Hektisk gründerhverdag
Manymore Films har hatt rettighetene til flere kinofilmer, men hverdagen er hektisk og langt unna røde løpere og kjendisfester.
– På filmfestivalen i Cannes i år hadde vi i underkant av 250 møter med forskjellige selskaper. Jeg så faktisk ingen filmer dette året, bare trailere. Utfordringen vår er å finne de filmene som folk vil se. Vi er en liten filmdistributør, og havner fort ut av vinduet hvis filmene ikke blir sett, sier gründeren.
Manymore Films holder til i Haugesund og er i dag fem ansatte, men målet er å vokse og bli en ledende aktør innen filmdistribusjon i Skandinavia.
– Vi har et mål om å klare å levere to filmer i uka, sier Ole Georg Østevik.
Selv om det er film Østevik og Veland først og fremst brenner for så har gründerne også startet opp firmaet Smart Asfalt som leverer reparasjonsasfalt til blant annet Felleskjøpet.
– At vi havnet i asfaltbransjen var egentlig veldig tilfeldig, vi så en nisje og grep sjansen. Det hender vi ler godt av det, at vi jobber med film og asfalt. Den såkalte glamourbransjen på den ene siden og asfaltbransjen på den andre. Det blir en veldig variert hverdag kan du si.
Mye jobb og stor frihet
Livet som gründer kan til tider være beinhard og består av mye jobbing, men gir samtidig frihet til å legge opp dagene som man selv vil.
– Jeg kan spise lunsj med mine besteforeldre klokka ett uten at noen bryr seg, og det elsker jeg. De fleste kan bli gründere i Norge hvis de vil. Vi har støtteapparater som hjelper deg til å overleve, men det er klart det gir en annen trygghet og ha fast inntekt, noe vi også kjenner på fordi vi ikke har tunge investorer i bakhånd.
Østviks råd til de som går med en gründer i magen er å aller først kartlegge markedet og tenke gjennom hvordan man skal tjene penger.
– Lag deg en klar strategi på hvordan og hvor du ønsker å ende opp. Jeg skriver det nødvendigvis ikke ned, men jeg har et klart bilde av det i hodet. Og ikke minst må du ha det gøy underveis, det er kanskje det aller viktigste, for det vil innebære så mye jobb at det må være verdt det.
Økonomisystem i skyen
Gründeren anbefaler også å ha en plan B og gjerne også en plan C, ettersom ting sjelden går helt som planlagt.
– Sats for all del ikke hus og hjem. Lag deg heller et sikkerhetsnett slik at du har noe å falle tilbake på. Jeg vet jo med meg selv at jeg alltid kan gå tilbake til å bli elektriker. Og ha for all del system på økonomien fra dag én, det er alfa og omega. Det er veldig godt å vite hvordan økonomien ser ut til enhver tid. Da vet jeg hvor vi skal fokusere fremover.
Selv bruker han det nye skybaserte økonomisystemet Uni Economy til selskapene de driver.
– Tidligere hadde jeg regnskapssystemet lokalt på PCen min og var alltid bekymret for at den skulle krasje eller bli stjålet. Etter at jeg hadde flyttet alt annet over på Office 365 begynte jeg å se meg om etter et system som ikke måtte lagres lokalt.
Etter å ha testet ut flere systemer, samt regnet på de faktiske kostnadene, landet Østevik til slutt på Uni Economy.
– Systemet er veldig oversiktlig og enkelt. Jeg har samlet alle selskapene der og kjører både lønn og fakturering gjennom systemet, og samtidig blir også momsrapportering og a-melding håndtert gjennom programmet.
Overgangen til et skybasert system har gjort hverdagen enklere for alle som jobber i Manymore Films.
– Systemet er enkelt og lett tilgjengelig. Det betyr at tiden vi bruker på regnskapsføring går ned og vi kan bruke tiden på andre ting, og dem er det mange av, sier Østevik.
Han trekker frem at Uni Economy bant annet har funksjoner som klargjør bilag slik at de enkelt kan godkjennes gjennom systemet, samtidig som det er svært intuitivt å bruke.
– Jeg har selv enda ikke trengt å se en eneste instruksjonsvideo. Og kollegaene mine tar lett over roller i systemet som gjør at vi kan jobbe mer effektivt, uten at jeg må bruke veldig lang tid på opplæring.
Kjeder seg aldri
I en alder av 37 år har Ole Georg Østevik opplevd mer karrieremessig enn enkelte gjør i løpet av et helt liv, og han er tydelig på at det ikke er drømmen om rikdom som driver ham, men heller gode og spennende opplevelser.
– Jeg sitter sjelden i ro. Det er så mye som er gøy og det er det som har motivert meg hele tiden. Den dagen jeg skal hvile for siste gang, skal jeg gjøre det med god samvittighet. Vi lever her og nå og derfor må vi gripe de mulighetene som kommer.
Uni Economy
- Et nytt, skybasert økonomisystem som leveres av Uni Micro, en av Norges ledende leverandører av programvare for økonomi og administrasjon.
- Uni Economy har et åpent, tilgjengelig og fleksibelt API, som gjør det enkelt og raskt å integrere med eksisterende systemer og behov.
- Systemet er tilrettelagt for automatisering av arbeidsforløp, myndighetsrapportering og fakturahåndtering.
- Brukere med flere selskaper kan samle alle i Uni Economy, og systemet vil gi en rask oversikt over oppgaver og avvik.
- Uni Economy er gir en intuitiv arbeidsflyt som hele tiden viser neste steg i føringen.
- Det er også tilrettelagt for dialog og oppgavedeling på alle nivåer i systemet.
- Uni Micro har tretti års erfaring i bransjen og har mottatt flere priser for sine regnskapssystemer.