Finn datagullet med visuelle rapporter

23.05.2023

Den åpne SoftRig-plattformen til Uni Micro er bygget på en sånn måte at andre leverandører lett kan koble på sine tjenester som et «lag» oppå regnskapsfunksjonene i for eksempel Uni Economy.

– Kjernen i produktet handler om økonomi, lønn, salg, faktura og distribusjon. Hvis vi skulle støtte alle verdens ønsker og ideer, hadde det blitt en veldig bred software. Vi har en motsatt filosofi: Vi inviterer folk inn til å utvide plattformen. Det handler om å utvide funksjonaliteten, sier produktsjef Jon Terje Aksland i Uni Micro.

 

Få oversikt med visuelle rapporter

En type utvidelser som kan gi regnskapsdataene nye bruksområder, er visuelle rapporteringsverktøy.

– Vi har mulighet til å levere sanntidsdata ut fra regnskapssystemet, men det er ikke vår styrke å være det foretrukne grafiske rapporteringsverktøyet, sier Aksland ærlig.

Heldigvis er det veldig enkelt å koble på slike «rapport-motorer» som gjør dataene dine om til visuelle beslutningsgrunnlag med noen få klikk. Den mest kjente er kanskje Power BI fra Microsoft.

– Power BI som produkt er en bransjestandard for visualisering og deling av data. For oss ville det vært en rar visjon å skulle konkurrere med Microsoft om å visualisere dataene på den måten, men vi skal være gode på å levere dataene. Du er helt avhengig av at sånn type software er kompatibel på tvers, sier Aksland.


Oppdaterte data før møtet

Power BI er tilgjengelig som utvidelse gjennom Markedsplassen i Uni Economy. Andre velbrukte applikasjoner som genererer visuelle rapporter, er One Stop Reporting og Prisolve.

Aksland sier at det gjør at for eksempel styret i bedriften kan ha helt oppdaterte tall når de setter seg ned med rapporten.


jon_terje.jpg


– Vi er kompatible til å sende hvilke som helst type data inn i den Power BI-kuben. Når du har fått dataene inn der, skal det være enkelt å analysere og trekke ut de dataene du trenger, og plassere dem i en rapport som oppdateres automatisk. Du slipper å bestille en rapport i god tid før møtet, og det vil fortsatt være mulighet til å lage perfekte powerpointer og pdf-er til presentasjon, sier Aksland.


KPMG: – Gull i dataene

Konsulent Ole-Bjørn J. Østensen i KPMG er en av dem som benytter seg av den effektive koblingen mellom Uni Economy og Power BI.

– Faktisk har alle kunder av Uni Micro en kiste full av datagull, sier Østensen.

– Hva legger du i det?

– Data er framtidens gull. Likevel tar bedrifter ofte beslutninger basert på magefølelse og manglende faktagrunnlag. Når du kan støtte opp under magefølelsen med data, det er da de virkelig gode beslutningene kan tas, sier han.


ole_bjorn.jpg


Østensen forteller at mange kunder ikke vet hvor mye datagull de sitter på.

– Det er mange som sitter på veldig mye data som de ikke klarer å benytte seg av, enten fordi de ikke vet hvordan de skal gjøre det, eller fordi det er tidkrevende. Power BI er nøkkelen for å åpne den muligheten. Det er «plug and play» når du først er i gang. Folk som ikke er teknisk, kan fint bruke det. De vi har hjulpet med å sette opp denne koblingen mellom Uni Economy og Power BI, er utrolig fornøyd, og egentlig overrasket over hvor virkningsfullt det er, sier Østensen.


Slå sammen flere datakilder

KPMG-konsulenten tror det er mange Uni-brukere som kunne tjent på å ta i bruk avansert rapportering.

– Hvis de får satt opp en Power BI-rapport, får de utnyttet plattformen til Uni Micro fullt ut, med all den dataen som ligger der.

– Har du eksempler på hvilke typer data som kan gi merverdi ved å visualiseres?

– Det er egentlig alle typer data. For eksempel salgsdata, der man ser hvilke kunder og produkter som er mest eller minst lønnsomme. Da får man fort oversikt over hva man må fokusere på framover for å øke lønnsomheten sin. Med Power BI kan du også enkelt slå sammen flere datakilder. Mange kobler sine egne datasystem opp sammen med data fra Uni Micro. Da kan man begynne å se nye sammenhenger, sier Østensen.


Skybasert løsning

Han trekker fram den skybaserte løsningen til Uni Micro som en fordel for rapporteringen.

– Det er en av fordelene for dem som bruker Uni Economy. Vi henter dataene rett fra skyen, og da flyter det automatisk inn i rapporten din. Da kan du bruke tiden på noe annet enn å arbeide manuelt i Excel, sier Østensen.

Han sitter klar til å hjelpe Uni-kunder som vil komme i gang med mer avansert rapportering.

– En av fordelene med å samarbeide med oss i KPMG er at vi kan hjelpe Uni-brukere med å komme raskt i gang. Det handler ofte om tid og kapasitet i bedriftene. Flere tror det vil kreve en større investering, men det sparer man fort inn, først i form av tid, men også ved at man tar bedre beslutninger som er støttet av data. Man ser fort hvor effektiv man blir ved å bruke Power BI. En annen fordel med å bruke KPMG er vår bransjeinnsikt. Vi kan de viktigste nøkkeltallene man må følge med på, og hvordan det lages i Power BI, avrunder KPMG-konsulenten.

Er du nysgjerrig på flere utvidelser og integrasjoner? Se Markedsplassen i Uni Economy

 


Se også

Feirer 30 år med frieri til regnskapsførere på jobbjakt

Uni-kunde TANO Regnskap AS feirer 30 år i år. Det hadde nok ikke kritikerne tenkt da Tor Anders Nordgård startet opp.

Mobilapp med nytt ansikt

Produkteier Cathrine Esbensen i Uni Economy er glad for å kunne presentere en oppdatert og friskere mobilapp med nye funksjoner.

Hva med et gratis webinar?

Vi har lagt ut to webinar som kommer i løpet av mai, og flere vil komme.