Du skal ikke øreavrunde ved elektronisk betaling

07.04.2021

En stor del av kundene våre liker å få avrundet totalsummen på fakturaen. De vil gjerne at totalen skal være i hele kroner – runde summer blir jo mer oversiktlige og ser bedre ut i regnskapet.

 

I alle regnskapsprogrammene fra Uni Micro finner du en egen innstilling for dette, slik at du kan velge selv om du vil avrunde eller ikke. 

Men så er det slik at dette med avrunding skaper et lite problem, fordi du ikke har lov til å avrunde mva-beløpet. Du må altså justere mva-grunnlaget, og da kan det se ut som systemet ikke regner helt riktig.


Mange bedrifter gjør feil

Høsten 2020 skrev Skatteetaten i sitt skriv Skatteinfo at mange runder av uten å ha lov til det. Dette er en forskrift som allerede er flere år gammel, likevel er det en del bedrifter som ikke har fått det med seg. 

I sakens anledning har Skatteetaten også kommet med en prinsipputtalelse der det blant annet står at “Dersom det avtalte vederlaget inneholder et ørebeløp, skal ørebeløpet framgå av salgsdokumentet. Dette gjelder både på linjenivå og totalnivå, og gjelder uavhengig av type betalingsmiddel.” 

Ved det endelige oppgjøret skal det ved betaling i norsk mynt av ørebeløp som ikke er delelig med 100, avrundes på følgende måte: 

  • 1 til 49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp
  • 50 til 99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp


Uni Micro gjør det enkelt for deg

Du har altså kun lov til å øreavrunde når du tar imot betaling i kontanter. 

Vi i Uni Micro endrer nå hjelpetekstene i programmene våre, slik at du får all informasjon du trenger om hvordan du gjør dette riktig i regnskapet ditt. 


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

Bank+Regnskap gjør det lettere for deg å lykkes med bedriften din

SpareBank 1 har som visjon at bank og regnskap skal smelte helt sammen, altså at kundene skal få dekket alle behov for å gjøre regnskapet i banken. Med på laget har de fått Uni Micro, som er en av Norges ledende aktører innen ERP- og økonomisystemer. Fordelen for deg som bedriftskunde er en enklere hverdag – og hjelp til å lykkes.

Nå blir inkasso lettere for regnskapsførerne!

Kravia og Uni Micro inngår samarbeid om automatisk og sømløs integrasjon mellom regnskap og inkasso

– Kanskje man kan si at min suksess er bygget på latskap?

De fleste som har hatt noe med Uni Micro å gjøre kjenner Sverre Senneset. Men det få kjenner til, er bakgrunnen hans fra Luftforsvaret. Hvordan påvirker den måten han leder på? Hva gjør han for å motivere og bygge tillit? Ja, hvordan får “en offiser og en gentleman” menneskene rundt seg til å lykkes?