Du skal ikke øreavrunde ved elektronisk betaling

07.04.2021

En stor del av kundene våre liker å få avrundet totalsummen på fakturaen. De vil gjerne at totalen skal være i hele kroner – runde summer blir jo mer oversiktlige og ser bedre ut i regnskapet.

 

I alle regnskapsprogrammene fra Uni Micro finner du en egen innstilling for dette, slik at du kan velge selv om du vil avrunde eller ikke. 

Men så er det slik at dette med avrunding skaper et lite problem, fordi du ikke har lov til å avrunde mva-beløpet. Du må altså justere mva-grunnlaget, og da kan det se ut som systemet ikke regner helt riktig.


Mange bedrifter gjør feil

Høsten 2020 skrev Skatteetaten i sitt skriv Skatteinfo at mange runder av uten å ha lov til det. Dette er en forskrift som allerede er flere år gammel, likevel er det en del bedrifter som ikke har fått det med seg. 

I sakens anledning har Skatteetaten også kommet med en prinsipputtalelse der det blant annet står at “Dersom det avtalte vederlaget inneholder et ørebeløp, skal ørebeløpet framgå av salgsdokumentet. Dette gjelder både på linjenivå og totalnivå, og gjelder uavhengig av type betalingsmiddel.” 

Ved det endelige oppgjøret skal det ved betaling i norsk mynt av ørebeløp som ikke er delelig med 100, avrundes på følgende måte: 

  • 1 til 49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp
  • 50 til 99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp


Uni Micro gjør det enkelt for deg

Du har altså kun lov til å øreavrunde når du tar imot betaling i kontanter. 

Vi i Uni Micro endrer nå hjelpetekstene i programmene våre, slik at du får all informasjon du trenger om hvordan du gjør dette riktig i regnskapet ditt. 


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

Hvordan har du det – sånn egentlig?

I begynnelsen av 2020 var corona en øl og enmeteren noe man stupte fra. Butikker, puber, restauranter og treningssentre var åpne, barna dro på fritidsaktiviteter, munnbind var kun noe tannlegen brukte, isolasjon var i veggene og kohort var et ord ingen hadde hørt om. 

Byrået og Kunden - IHS Regnskap og Glitre Zoo

Denne måneden har vi besøkt Glitre Zoo AS som er kunde av IHS Regnskap AS. Glitre Zoo benytter butikkdata, Uni Økonomi V3 og Uni Economy i daglig drift. Regnskapsbyrået benytter Uni Economy som økonomisystem for å håndtere filer og bilag fra Glitre Zoo AS sine butikker. I filmen forteller Toril Stokke og Inge Stikholmen om samarbeidet. 

Tidy Account? Det skal jeg love deg

1. Januar 2011 fikk en lett nervøs Raymond Bergesen signert sin første kundekontrakt og eventyret kunne for alvor begynne. Den gang under navnet Compenso Økonomi. Så hvorfor bytte ut navnet og profilen de har hatt suksess med det siste tiåret?