Du skal ikke øreavrunde ved elektronisk betaling

07.04.2021

En stor del av kundene våre liker å få avrundet totalsummen på fakturaen. De vil gjerne at totalen skal være i hele kroner – runde summer blir jo mer oversiktlige og ser bedre ut i regnskapet.

 

I alle regnskapsprogrammene fra Uni Micro finner du en egen innstilling for dette, slik at du kan velge selv om du vil avrunde eller ikke. 

Men så er det slik at dette med avrunding skaper et lite problem, fordi du ikke har lov til å avrunde mva-beløpet. Du må altså justere mva-grunnlaget, og da kan det se ut som systemet ikke regner helt riktig.


Mange bedrifter gjør feil

Høsten 2020 skrev Skatteetaten i sitt skriv Skatteinfo at mange runder av uten å ha lov til det. Dette er en forskrift som allerede er flere år gammel, likevel er det en del bedrifter som ikke har fått det med seg. 

I sakens anledning har Skatteetaten også kommet med en prinsipputtalelse der det blant annet står at “Dersom det avtalte vederlaget inneholder et ørebeløp, skal ørebeløpet framgå av salgsdokumentet. Dette gjelder både på linjenivå og totalnivå, og gjelder uavhengig av type betalingsmiddel.” 

Ved det endelige oppgjøret skal det ved betaling i norsk mynt av ørebeløp som ikke er delelig med 100, avrundes på følgende måte: 

  • 1 til 49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp
  • 50 til 99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp


Uni Micro gjør det enkelt for deg

Du har altså kun lov til å øreavrunde når du tar imot betaling i kontanter. 

Vi i Uni Micro endrer nå hjelpetekstene i programmene våre, slik at du får all informasjon du trenger om hvordan du gjør dette riktig i regnskapet ditt. 


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

Uni Micro søker flere flinke folk – er du den vi er på jakt etter?

Historien om Uni Micro er et ekte eventyr. Fra én manns visjon om å lage et regnskapsprogram som ville forenkle hverdagen til norske bedrifter, til å bli en ledende og anerkjent leverandør av flere nyskapende og skybaserte økonomisystemer – nå kan du bli en del av dette eventyret. 

Jeg ser ingen grunn til å bytte når alt fungerer så bra

En av våre mest trofaste kunder er Vossasylv Jakob Rongve AS, og siden forrige årtusen har de brukt ulike økonomiprogrammer fra Uni Micro. Da behovet for nettbutikk meldte seg, var det derfor naturlig at de tok kontakt med oss. Men er de fornøyd med det de har fått? Og hva sier forhandlere og privatkunder om Uni Nettbutikk?

Er du nyutdannet og søker jobb? Følg @uni.aurora på Instagram!

Som student eller nyutdannet – synes du det er vanskelig å vite hvordan livet er på en arbeidsplass? Føler du at jobbintervjuer og nettsider ikke gir deg svarene du leter etter? Det har Uni Micro gjort noe med, og startet @uni.aurora på Instagram.