En stor del av kundene våre liker å få avrundet totalsummen på fakturaen. De vil gjerne at totalen skal være i hele kroner – runde summer blir jo mer oversiktlige og ser bedre ut i regnskapet.
I alle regnskapsprogrammene fra Uni Micro finner du en egen innstilling for dette, slik at du kan velge selv om du vil avrunde eller ikke.
Men så er det slik at dette med avrunding skaper et lite problem, fordi du ikke har lov til å avrunde mva-beløpet. Du må altså justere mva-grunnlaget, og da kan det se ut som systemet ikke regner helt riktig.
Mange bedrifter gjør feil
Høsten 2020 skrev Skatteetaten i sitt skriv Skatteinfo at mange runder av uten å ha lov til det. Dette er en forskrift som allerede er flere år gammel, likevel er det en del bedrifter som ikke har fått det med seg.
I sakens anledning har Skatteetaten også kommet med en prinsipputtalelse der det blant annet står at “Dersom det avtalte vederlaget inneholder et ørebeløp, skal ørebeløpet framgå av salgsdokumentet. Dette gjelder både på linjenivå og totalnivå, og gjelder uavhengig av type betalingsmiddel.”
Ved det endelige oppgjøret skal det ved betaling i norsk mynt av ørebeløp som ikke er delelig med 100, avrundes på følgende måte:
- 1 til 49 øre rundes ned til nærmeste kronebeløp
- 50 til 99 øre rundes opp til nærmeste kronebeløp
Uni Micro gjør det enkelt for deg
Du har altså kun lov til å øreavrunde når du tar imot betaling i kontanter.
Vi i Uni Micro endrer nå hjelpetekstene i programmene våre, slik at du får all informasjon du trenger om hvordan du gjør dette riktig i regnskapet ditt.
Vår ekspert:
Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer.