Det er et stykke fra Sør-Kina til Nordhordland, men til tross for vidt forskjellig geografisk bakgrunn har regnskapsfører Jingyuan Liu (31) og regnskapssjef Svein Tollefsen (52) i Uni Micro en god del til felles. De jobber begge i administrasjonen og med regnskap og forteller om varierte dager, godt arbeidsmiljø og en glede i å drive uformell forskning på egne systemer.
Liu & Svein
«Forsker» på egne systemer
Jingyuan Liu sitter i Bergen og fører internt regnskap for blant annet datterselskapene Uni Micro Web og TravelText (som tilbyr henholdsvis netthandelsløsninger/CMS-systemer og system for reiseregninger) samt håndterer kundesaker om fakturering i Uni Economy. I hverdagen stopper hun ofte opp og noterer seg forbedringsmuligheter i systemet.
– Jeg er jo regnskapsfører, men tenker samtidig på kunden. Når jeg fører regnskap, begynner jeg å reflektere over ting: Kanskje jeg kan endre litt på dette, sånn at regnskapsførerne kan jobbe litt mer effektivt? Her mangler det kanskje tilgang til en rapport, og der er det kanskje en knapp som regnskapsføreren savner, eksemplifiserer Liu.
– Da sier jeg ifra til dem som sitter med utvikling!
Også Svein Tollefsen, som er autorisert regnskapsfører, regnskapssjef og leder administrasjonen i Modalen, kjenner at han har blitt påvirket av å jobbe i et IT-utviklingsfirma som Uni Micro.
– En blir sittende i en posisjon der en er litt framoverlent og synes det er gøy å se endringene som skjer, og mulighetene teknologien gir. Det er en del av jobben min å teste nye funksjoner og endringer som kommer i systemet. Det kommer veldig ofte spørsmål knyttet til det. Det er en spennende del av jobben, sier Tollefsen.
– Uni Economy blir mer og mer komplett
Jingyuan Liu kom til Norge og Harstad i 2009 som utvekslingsstudent og likte seg godt. Hun har studert blant annet forretningsengelsk, regnskap og revisjon. I 2017 fikk hun jobb i Uni Micro, litt tilfeldig.
– På grunn av familie så flyttet jeg til Bergen. Den gangen jeg fikk jobb i Uni Micro, prøvde mitt gamle regnskapsbyrå å finne et nytt skybasert regnskapsprogram. Så kom vi over Uni Economy og jeg søkte jobb, forteller Liu.
Det var et sjokk den gangen hun først kom til Nord-Norge, men nå trives hun veldig godt på Vestlandet.
– Vi hadde ingen snø der jeg kommer fra, og 40 grader på sommeren. Da jeg kom til Nord-Norge, var det mye snø. Men da jeg kom til Bergen, syntes jeg det var så lyst på vinteren. Jeg trives veldig godt i Bergen, sier hun.
I det siste har livet blant annet bestått av tilvenning i barnehage for sønnen på halvannet år. På samme måte som at sønnen utvikler seg med rekordfart, har Liu også sett en merkbar utvikling i Uni Micro de siste årene.
– Jeg følte at da jeg kom til UniMicro, var Economy-systemet veldig nytt. Etter fire år kjenner jeg at systemet blir mer og mer komplett, og mer og mer praktisk å bruke, roser Liu.
Hun er spesielt glad for automatisk bankavstemming.
– Den gjør jobben for oss automatisk og er veldig kjekk å bruke hver dag. Den henter kontoutskriften fra banken og er oppdatert hver dag, og systemet kan matche postene i regnskapet ditt og avstemme det med bare et tastetrykk, sier hun.
– God flyt
Svein Tollefsen er gift, har tre barn og er opprinnelig fra Austrheim nord for Bergen, men jobber i dag ved Uni Micros hovedkontor i Modalen. Han begynte litt tilfeldig i Uni Micro i 2010, da han så det var en ledig stilling som regnskapsmedarbeider. De siste 11 årene har han sett en enorm progresjon og skryter av arbeidsverktøyene i Uni Micro. Stikkordet er bedre flyt.
– En automatiserer vekk mye av det som i utgangspunktet var manuelt arbeid. Det har vært en enorm utvikling der, sier han og nevner blant annet autobank-funksjonen i Uni Økonomi v3, som gjør at inngående faktura som skal betales, automatisk kobles opp mot banken og blir betalt og samtidig automatisk regnskapsført i v3.
Han skryter spesielt av funksjonsflyten i Uni Økonomi v3.
– Det er veldig god flyt i systemet, der man får inn fakturaer med EHF og OCR-tolkning som går videre internt i bedriften og til rett plass – og så blir betalt.
Han nevner også TravelText i den forbindelse.
– TravelText er integrert mot Uni Økonomi v3, der vi får en veldig fin flyt i dataene som sendes rett inn i lønnssystemet. Reglene for å føre en reiseregning har blitt komplisert og vanskelig å gjøre manuelt. Da er det utrolig greit å ha et regnskapssystem som hjelper deg i mål med hva som er skattepliktig og ikke. TravelText er fleksibelt og bra og gir en fin flyt inn mot v3, sier han.
Salgsanalyse-funksjonen i v3 er også en funksjon han mener fortjener ros.
– Den gir veldig god oversikt over utviklingen til et produkt og kan være med på å hjelpe deg med å ta gode beslutninger framover basert på salgssyklusen til varegruppen. En ser på en måte hvordan kundene handler, sier han.
Foreløpig har regnskapssjefen selv valgt å bruke Økonomi v3.
– For meg blir det et luksusproblem. Økonomi v3 har en enorm funksjonsrikdom. Samtidig er det litt spennende å leke med tanken om å gå over til Uni Economy. Vi må velge mellom to gode systemer, og foreløpig har vi valgt å holde oss på v3.
– Tett på mulighetene
– Har du forandret måten å tenke på etter elleve år i en utviklerbedrift?
– Jeg har kanskje blitt mer bevisst på dette med endringer i både samfunnet og systemet. Den teknologiske endringen som skjer i samfunnet, ser man veldig godt når man jobber på et sted som Uni Micro. Det er selvfølgelig både fordeler og bakdeler med den utviklingen, men her sitter vi veldig tett på mulighetene, sier Tollefsen.
Han ser for seg at endringene bare kommer til å akselerere framover.
– Om ti år snakker man kanskje bare med regnskapssystemet. Man dikterer regnskapet. Det er spennende å se de mulighetene som ligger i teknologien, og jeg synes det er gøy å ta i bruk nye ting. Jeg har for eksempel en elbil som kun lader på nettet når det er billig strøm. Utviklingen går enormt fort!
Men selv om systemene gir helt andre muligheter enn for bare få år siden, er det fortsatt mange kunder som sverger til det kjente og kjære og er trofast mot versjonene de har brukt i alle år. Tollefsen beroliger også dem.
– Det er kanskje noen som er bekymret for at Uni Økonomi v3 skal dø ut, men v3 kommer til å leve i veldig mange år framover. Det er moderskipet. Det er ikke lenge siden vi fikk henvendelser om forrige versjon, som folk fortsatt bruker. Det er fascinerende å se hvor lenge kundene bruker systemer som vi kanskje tenker er gamle systemer. v3 kommer til å bli vedlikeholdt og bli prioritert veldig høyt framover også. Det er ikke noe som er på vei ut, lover han.
Varierte dager
Svein Tollefsen er takknemlig for at han har varierte dager i Uni Micro.
– Det er veldig kjekke arbeidsoppgaver med variasjon som gjør at jeg ikke vet hvordan en dag ser ut, før jeg er ferdig med den, oppsummerer Tollefsen.
– Det varierer også etter hvor i måneden man er. Det er en arbeids-topp i begynnelsen av måneden, med rapportering og fakturering rundt månedsskiftet. Jeg sitter med veldig mye utfakturering og rapportering med våre eiere. Det går også i mye avstemming og innsending av moms, pluss at jeg sitter også som leder for administrasjonsavdelingen og har personalansvar.
Også Jingyuan Liu gleder seg over at ingen dag er lik.
– Det beste med jobben er at det ikke er kjedelig, og man lærer stadig nye ting. Før hadde jeg som regnskapsfører nesten samme oppgave hver dag, men nå får jeg også forskjellige kundesaker. Når nye saker kommer, da vil du undersøke litt selv eller samarbeide med kollegaer og finne et godt svar. I Uni vil vi tilby «verdens beste kundereise». Du lærer stadig nye ting, mange nye innspill kommer inn, og det kommer stadig nye funksjoner. Jeg gleder meg til å prøve å gjøre det systemet mer og mer effektivt. Jeg gleder meg til å gå på jobb, sier Liu.