Alt du trenger å vite om hvordan du utbetaler feriepenger

06.05.2021

Både Uni Økonomi V3 og Uni Economy har et menyvalg der du kan generere feriepengeposter inn på lønnskjøringen du skal ha postene med på. 


Timelønn eller fastlønn? 

Her er det noen forskjeller du må passe på, så det er viktig at du gjør dette riktig. 

Har du ansatte på timelønn?

I så fall er det enkelt – da er det bare å legge til feriepengepostene på den lønnskjøringen du vil ha dem med i.

Har du ansatte på fastlønn?

Da blir det straks litt mer å tenke gjennom når du skal trekke i lønnen – spesielt når det gjelder antall ferieuker. De fleste har nemlig fem uker ferie, noe som er litt mer enn en måned. For de som har fire uker ferie, tilsvarer det en dag mindre enn snittmåneden. Her er regelen at du skal redusere fastlønnen når den ansatte tar ut ferie, og dermed får feriepenger isteden. 

De aller fleste bedrifter utbetaler alle feriepengene i én periode. Samtidig trekker de litt i lønn, slik at de slipper å utbetale feriepenger eller trekke i fastlønnen når den ansatte tar ut de siste feriedagene. 

  • I V3 har du et valg på selve lønnskjøringsbildet og hva som skal trekkes. Du finner fremgangsmåten under Utbetaling av feriepenger, der du under Fastlønn kan velge 4/26 eller 3/22 av månedslønnen.
  • I Uni Economy er det et valg i Oppsett på lønnsavregning som heter Trekk i fastlønn for ferie. I Innstillingene for lønn og feriepenger velger du så om det skal være 4/26 eller 3/22.


Ikke glem a-meldingen!

Til slutt minner jeg om at dette trekket skal rapporteres spesielt i a-meldingen. Hvorfor og hvordan du gjør det, kan du lese mer om på Uni Micro sine supportsider under Trekk i lønn for ferie

Da benytter jeg anledningen til å ønske deg en riktig så fin sommer, og husk at det bare er å ta kontakt med oss på kundestøtte i Uni Micro dersom du lurer på noe om feriepenger – eller andre ting.


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

Uni Micro søker flere flinke folk – er du den vi er på jakt etter?

Historien om Uni Micro er et ekte eventyr. Fra én manns visjon om å lage et regnskapsprogram som ville forenkle hverdagen til norske bedrifter, til å bli en ledende og anerkjent leverandør av flere nyskapende og skybaserte økonomisystemer – nå kan du bli en del av dette eventyret. 

Jeg ser ingen grunn til å bytte når alt fungerer så bra

En av våre mest trofaste kunder er Vossasylv Jakob Rongve AS, og siden forrige årtusen har de brukt ulike økonomiprogrammer fra Uni Micro. Da behovet for nettbutikk meldte seg, var det derfor naturlig at de tok kontakt med oss. Men er de fornøyd med det de har fått? Og hva sier forhandlere og privatkunder om Uni Nettbutikk?

Er du nyutdannet og søker jobb? Følg @uni.aurora på Instagram!

Som student eller nyutdannet – synes du det er vanskelig å vite hvordan livet er på en arbeidsplass? Føler du at jobbintervjuer og nettsider ikke gir deg svarene du leter etter? Det har Uni Micro gjort noe med, og startet @uni.aurora på Instagram.