Alt du trenger å vite om hvordan du utbetaler feriepenger

06.05.2021

Både Uni Økonomi V3 og Uni Economy har et menyvalg der du kan generere feriepengeposter inn på lønnskjøringen du skal ha postene med på. 


Timelønn eller fastlønn? 

Her er det noen forskjeller du må passe på, så det er viktig at du gjør dette riktig. 

Har du ansatte på timelønn?

I så fall er det enkelt – da er det bare å legge til feriepengepostene på den lønnskjøringen du vil ha dem med i.

Har du ansatte på fastlønn?

Da blir det straks litt mer å tenke gjennom når du skal trekke i lønnen – spesielt når det gjelder antall ferieuker. De fleste har nemlig fem uker ferie, noe som er litt mer enn en måned. For de som har fire uker ferie, tilsvarer det en dag mindre enn snittmåneden. Her er regelen at du skal redusere fastlønnen når den ansatte tar ut ferie, og dermed får feriepenger isteden. 

De aller fleste bedrifter utbetaler alle feriepengene i én periode. Samtidig trekker de litt i lønn, slik at de slipper å utbetale feriepenger eller trekke i fastlønnen når den ansatte tar ut de siste feriedagene. 

  • I V3 har du et valg på selve lønnskjøringsbildet og hva som skal trekkes. Du finner fremgangsmåten under Utbetaling av feriepenger, der du under Fastlønn kan velge 4/26 eller 3/22 av månedslønnen.
  • I Uni Economy er det et valg i Oppsett på lønnsavregning som heter Trekk i fastlønn for ferie. I Innstillingene for lønn og feriepenger velger du så om det skal være 4/26 eller 3/22.


Ikke glem a-meldingen!

Til slutt minner jeg om at dette trekket skal rapporteres spesielt i a-meldingen. Hvorfor og hvordan du gjør det, kan du lese mer om på Uni Micro sine supportsider under Trekk i lønn for ferie

Da benytter jeg anledningen til å ønske deg en riktig så fin sommer, og husk at det bare er å ta kontakt med oss på kundestøtte i Uni Micro dersom du lurer på noe om feriepenger – eller andre ting.


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

En god uke igjen til årets høydepunkt!

Det er litt over en uke til årets store høydepunkt — byråkonferansen 2021! Vi hører med administrerende direktør Kjartan Solvi og salg- og markedsdirektør Sverre Senneset hva de tenker om det vi har i vente. 

Vår felles plattform gjør regnskapsførerne mer effektive – og kan gi flere kunder

De skybaserte økonomisystemene bygget på plattformen SoftRig har i løpet av kort tid nærmest snudd regnskapsbransjen på hodet. Vi har tatt en prat med produktsjef Jon Terje Aksland om hvordan det har gjort regnskapsførernes hverdag enklere – og om fremtiden han skal snakke om på Byråkonferansen. 

– Uni Economy er laget med regnskapsbyråene i fokus

Når målet ditt er å utvikle og forbedre det beste skybaserte regnskapssystemet slik at det dekker både dagens og fremtidens behov, hjelper det å ha en fortid i både bank og regnskapsbyrå.