Alt du trenger å vite om hvordan du utbetaler feriepenger

06.05.2021

Både Uni Økonomi V3 og Uni Economy har et menyvalg der du kan generere feriepengeposter inn på lønnskjøringen du skal ha postene med på. 


Timelønn eller fastlønn? 

Her er det noen forskjeller du må passe på, så det er viktig at du gjør dette riktig. 

Har du ansatte på timelønn?

I så fall er det enkelt – da er det bare å legge til feriepengepostene på den lønnskjøringen du vil ha dem med i.

Har du ansatte på fastlønn?

Da blir det straks litt mer å tenke gjennom når du skal trekke i lønnen – spesielt når det gjelder antall ferieuker. De fleste har nemlig fem uker ferie, noe som er litt mer enn en måned. For de som har fire uker ferie, tilsvarer det en dag mindre enn snittmåneden. Her er regelen at du skal redusere fastlønnen når den ansatte tar ut ferie, og dermed får feriepenger isteden. 

De aller fleste bedrifter utbetaler alle feriepengene i én periode. Samtidig trekker de litt i lønn, slik at de slipper å utbetale feriepenger eller trekke i fastlønnen når den ansatte tar ut de siste feriedagene. 

  • I V3 har du et valg på selve lønnskjøringsbildet og hva som skal trekkes. Du finner fremgangsmåten under Utbetaling av feriepenger, der du under Fastlønn kan velge 4/26 eller 3/22 av månedslønnen.
  • I Uni Economy er det et valg i Oppsett på lønnsavregning som heter Trekk i fastlønn for ferie. I Innstillingene for lønn og feriepenger velger du så om det skal være 4/26 eller 3/22.


Ikke glem a-meldingen!

Til slutt minner jeg om at dette trekket skal rapporteres spesielt i a-meldingen. Hvorfor og hvordan du gjør det, kan du lese mer om på Uni Micro sine supportsider under Trekk i lønn for ferie

Da benytter jeg anledningen til å ønske deg en riktig så fin sommer, og husk at det bare er å ta kontakt med oss på kundestøtte i Uni Micro dersom du lurer på noe om feriepenger – eller andre ting.


Vår ekspert:


Magrit Giljarhus er kundekonsulent i Uni Micro. Hun vil med ujevne mellomrom komme med gode tips til regnskapsførere og deg som fakturerer. 


Se også

Bank+Regnskap gjør det lettere for deg å lykkes med bedriften din

SpareBank 1 har som visjon at bank og regnskap skal smelte helt sammen, altså at kundene skal få dekket alle behov for å gjøre regnskapet i banken. Med på laget har de fått Uni Micro, som er en av Norges ledende aktører innen ERP- og økonomisystemer. Fordelen for deg som bedriftskunde er en enklere hverdag – og hjelp til å lykkes.

Nå blir inkasso lettere for regnskapsførerne!

Kravia og Uni Micro inngår samarbeid om automatisk og sømløs integrasjon mellom regnskap og inkasso

– Kanskje man kan si at min suksess er bygget på latskap?

De fleste som har hatt noe med Uni Micro å gjøre kjenner Sverre Senneset. Men det få kjenner til, er bakgrunnen hans fra Luftforsvaret. Hvordan påvirker den måten han leder på? Hva gjør han for å motivere og bygge tillit? Ja, hvordan får “en offiser og en gentleman” menneskene rundt seg til å lykkes?