Ønsker du å friske opp i regnskapsforståelsen din? Da har vi kurset du trenger!

27.09.2021

For å ta karrieren hans kronologisk: Rune er utdannet økonom og autorisert regnskapsfører, og han etablerte og var daglig leder i sitt eget regnskapsbyrå i syv år. I tillegg kan han vise til hele 20 års erfaring fra ledende stillinger – blant annet som økonomisjef i norske og internasjonale selskaper. 

– Så startet jeg for meg selv i 2014, og allerede året etter tok jeg tak i det morsomste, som er kurs og rådgivning. De første årene jobbet jeg 100 prosent med dette, men etter hvert har jeg gått litt tilbake til økonomisjefrollen. Jeg ønsker å ha kontakt med faget, slik at det jeg forteller er relevant, sier han.  

I dag jobber han altså mesteparten av tiden med kursvirksomhet innen økonomi, regnskap og ledelse, så her er du i de beste hender. Den nyeste grenen på stammen av kurs er Økonomi- og regnskapsforståelse for ikke-økonomer. Men hva handler det om?

– Det handler om det som skjer innen økonomi og regnskap i en bedrift i løpet av kalenderår. Vi tar for oss alle områdene fra budsjett til årsregnskap – regnskapsforståelse, debet og kredit, ord og uttrykk, vurdering og analyse. Kurset er på mange måter basert på det jeg selv har lært i alle disse årene. 

– Hvem er kurset laget for?

– Er du ny innen økonomi og regnskap, kan du følge kurset og få med deg masse nytt. Har du erfaring får du bekreftet denne, samtidig som du opplever at du får mye ny kunnskap.

 

Alt henger sammen med alt

Det er viktig for Rune at folk synes kursene hans er engasjerende og morsomme å følge med på. Som han selv sier: “Jeg har jobbet med regnskap og økonomi et langt liv, og har ikke kjedet meg ett sekund!”

– Noe av det jeg legger mest vekt på i mine kurs er å ha masse eksempler du kjenner deg igjen i, og praktiske oppgaver som vi gjennomgår. Dessuten har jeg valgt å ha enkle tall i oppgavene slik at du får fokus på problemløsningen, og ikke i matematikken. Når du bokstavelig talt ser bak tallene er økonomi og regnskap fantastisk å jobbe med, og det er det jeg ønsker å formidle.

Målet med kurset er at du skal få en helhetlig og unik forståelse for sammenhengene. For det er nok ingen overdrivelse at regnskap og økonomi ikke akkurat er oppgaven de fleste av oss gyver løs på med størst iver. 

– Mange som lærer seg regnskap pugger, men forstår lite. Man prøver å huske i stedet for å forstå – det er da det glipper, og da blir ikke økonomi og regnskap så morsomt heller. Det har vi gjort noe med i dette kurset. Her lærer du at alt henger sammen med alt!


Modulene i Økonomi- og regnskapsforståelse

Rune er en super forteller, og han gjør økonomi og regnskap enkelt og lettfattelig – selv for oss som har litt “tungt for det”. Det er mye flott visualisering og moderne grafikk som gjør det underholdende å følge med, og Rune er med sin lange erfaring dyktig i formidlingen av stoffet. Han tar deg med på et lite innblikk i kurset. 

Modul 1 – Grunnleggende bedriftsøkonomi

Her går vi gjennom en del sentrale ord og uttrykk innen økonomi og regnskap, slik at det blir enklere for deg å følge de andre modulene. Noe av det vi bruker litt tid på i Modul 1 er å se på forskjellige typer kostnader og inntekter.

Modul 2 – Grunnleggende regnskapsforståelse

Vi gjennomgår og viser deg resultat og balanseregnskap. Det legges vekt på oppbygging, og hvordan resultatet og balanseregnskapet går hånd i hånd. I Modul 2 er det mange som får seg en øyeåpner når de forstår dette henger sammen. 

Modul 3 – Bedriftens økonomisystem

Nå har vi kommet skrittet videre. I Modul 3 ser vi på debet og kredit og reglene rundt dette, i tillegg til oppbygging og struktur på kontoplanen. Den er selve grunnmuren, og dermed avgjørende for å forstå regnskap. Her er det dessuten en oppgave til slutt der vi trekker sammen kontoplan, bilag, resultat og balanse. 

Modul 4 – Oppfølging av bedriftens økonomi 

Her har vi fokus på kalkylene og budsjettene i bedriften, og du lærer hvordan du lager de og hvordan du følger de opp i løpet av regnskapsåret. Noe av det vi også snakker om i Modul 4 er likviditet, som er gasspedalen i et selskap. 

Modul 5 – Vurdering av et selskap sin økonomiske situasjon

Nå har vi kommet til årsregnskap og regnskapsanalyse. Vi ser på bruken av analyse og nøkkeltall vi beregner, og så bruker vi dette til å vurdere et selskaps økonomiske situasjon. I Modul 5 går vi også gjennom noen praktiske eksempler, og kommer med gode råd hvis et selskap sliter. 

Modul 6 – Oppsummering og avsluttende test 

Dette er spennende! Her får du først en kort oppsummering av alle modulene, og til slutt prøver jeg å vise deg hvordan alt henger sammen og passer sammen. Modul 6 er veldig enkel, kort og kjekk.

– Kurset har vokst frem siden 2014, så jeg har brukt en del år på å lage det og det ligger mye forberedelser bak. Og husk – det er et grunnleggende kurs, men det er ikke basic!


– Jeg tror kurset blir meget godt mottatt!

Sverre Senneset er salgs- og markedsdirektør i Uni Micro. Han kan fortelle at han har hatt mer enn én finger med i spillet under utviklingen av Økonomi- og regnskapsforståelse.

– Jeg har vært med og brutt kurset ned i mindre moduler. I tillegg har jeg og prøvd å bidra til å gjøre et veldig bra fysisk kurs til et veldig bra digitalt kurs. Så skal det sies at det er Rune som er hjernen bak det innholdsmessige. 

Intensjonen med Økonomi- og regnskapsforståelse er å øke kompetansen blant Uni Micro sine kunder på en smidig og lettfattelig måte. Samtidig er det viktig å påpeke at selv om kurset tilgjengeliggjør kunnskapen på en god måte, finnes det ikke noen snarvei til å lære seg økonomi. Du må gjennom innholdet i kurset, og du må forstå hva det dreier seg om. 

– Med det vi har tilgjengeliggjort vil du få mulighet til å skjønne ditt eget regnskap bedre, og du kan gå tilbake i kurset for å friske opp kunnskapen din. Du blir ikke utlært regnskapsfører, men du kan kanskje ta større deler av regnskapsføringen selv. Jeg tror også de som tar kurset ser verdien av det gode samarbeidet med regnskapskontoret sitt enda tydeligere. 

Kurset har hittil vært kjørt internt i Uni Micro, og tilbakemeldingene har vært veldig positive – både blant de med mye fartstid innen regnskapsføring og de uten. 

– For vår del kommer vi til å benytte dette kurset som en del av vår onboarding. Og så gleder jeg meg til de det er ment for også begynner å gi sine tilbakemeldinger. Jeg tror kurset blir meget godt mottatt!

– Hva vil du de som har lest dette skal gjøre nå?

– Nå vil jeg at de skal melde seg på og gjennomføre kurset. De vil få det tilgjengelig i et helt år etter gjennomføring, så det er ingenting å vente med sånn sett. Det tar jo noe tid, og jeg kan forstå at den er litt vanskelig å finne – men i ettertid vil investeringen du gjør være vel verdt det.

Påmelding og mer informasjon til kurset Økonomi- og rengskapsforståelse for ikke-økonomer


Se også

Uni Micro søker flere flinke folk – er du den vi er på jakt etter?

Historien om Uni Micro er et ekte eventyr. Fra én manns visjon om å lage et regnskapsprogram som ville forenkle hverdagen til norske bedrifter, til å bli en ledende og anerkjent leverandør av flere nyskapende og skybaserte økonomisystemer – nå kan du bli en del av dette eventyret. 

Jeg ser ingen grunn til å bytte når alt fungerer så bra

En av våre mest trofaste kunder er Vossasylv Jakob Rongve AS, og siden forrige årtusen har de brukt ulike økonomiprogrammer fra Uni Micro. Da behovet for nettbutikk meldte seg, var det derfor naturlig at de tok kontakt med oss. Men er de fornøyd med det de har fått? Og hva sier forhandlere og privatkunder om Uni Nettbutikk?

Er du nyutdannet og søker jobb? Følg @uni.aurora på Instagram!

Som student eller nyutdannet – synes du det er vanskelig å vite hvordan livet er på en arbeidsplass? Føler du at jobbintervjuer og nettsider ikke gir deg svarene du leter etter? Det har Uni Micro gjort noe med, og startet @uni.aurora på Instagram.